sombra lateral
Logo de Costa Daurada
Enllaš a la galeria d'imatges Enllaš al tour virtual de la Costa Daurada

PRACTICAR TURISME ACTIU I ESPORTIU


foto escalada


ESCALADA


La Costa Daurada és una zona orogràfica formada per roca, arenisca, granit, calcari i conglomerat. És per això que al llarg dels darrers anys s’ha convertit en un punt de trobada dels apassionats de l’escalada. Hi trobareu vies fàcils, no tan fàcils i difícils, però cal recordar sempre que és necessari portar l’equipament adequat i una assegurança. Si es la vostra primera vegada, consulteu les empreses de turisme actiu per contractar un monitor.

 

A continuació trobareu una breu explicació dels principals llocs d’escalada de la Costa Daurada, podreu ampliar la informació al pdf adjunt  

 

SIURANA

Una de les millors escoles europees, tant per la qualitat de la roca, com per la gran concentració de vies difícils i de més senzilles, però totes de gran bellesa. Els millors escaladors hi tenen projectes i no deixen de passar-hi cada any per provar les propostes més dures, com ara la Rambla, una via a la qual hi donen una graduació de 9a+.

El poble, productor de grans vins i oli d’oliva verge extra, és possiblement el darrer baluard musulmà de Catalunya. L’escalada a Siurana és exigent, s’hi ha d’anar molt motivat per encadenar, s’ha de creure en els peus, de vegades inexistents i apretar fort a les regletes. 

 

LA MUSSARA

Una de les escoles més antigues de les nostres comarques, on els sectors es disposen sota la població que li dóna nom. Aquesta localitat, ara abandonada, la veiem sovint desdibuixada per una boira que hi fa presència i que li dóna un encant especial. El refugi de la Diputació de Tarragona és el punt de reunió on es dialoga sobre projectes personals, on es fan noves amistats, on es recullen les noves obertures i punt de partida per anar a cercar les plaques tècniques amb fissures, díedres i algun desplom. 

 

ARBOLÍ

Al poble s’hi respira l’ambient d’escalada esportiva, els “boulders“ demanen ser provats, criden l’escalador a posar el “crash-pad” a sota i a deixar-s’hi l’últim alè de força intentant un pas de bloc que exigeixi potència i concentració.
Això sí, abans o després d’haver-se encordat per arribar a la cadena d’alguna ruta de les que dibuixa la paret del Falcó o qualsevol altre dels molts i excel·lents sectors dels voltants d’aquesta població agrícola del cor de la Serra de Prades. 

 

EL MONTSANT

El Montsant és de ben segur la zona amb més potencial de la Costa Daurada, ja que compta amb infinitat de roca verge esperant nous escaladors amb afany d’obrir nous recorreguts allà on la roca es deixi equipar. La majoria de sectors es disposen
al llarg de la cara sud de la Serra Major des d’on s’assoleixen vistes de l’encisadora comarca vinícola del Priorat i on l’escalada es practica enmig del silenci i la serenor que només ofereixen els llocs on la història hi amaga secrets. 

 

VILANOVA DE PRADES

Situat a sota dels cingles de la Serra de La Llena i amb una orografia accidentada
que apareix drenada pel riu de Prades o de Montsant. Aquesta Serra de La Llena ens ofereix una roca conglomerada on l’escalada passa per forats i gotes d’aigua i l’equilibri pren protagonisme. Les seves rutes fàcils donen la possibilitat d’iniciar-se en aquest esport en un indret acollidor.

 

ULLDEMOLINS

 A la vall del riu Montsant, en un congost entre les vessants de la Serra de la Llena i del massís del Montsant s’ubica aquest poble productor d’un fabulós oli d’oliva verge extra i altres productes agrícoles. És el punt de partida per endinsar-se a la Serra del Montsant, a la zona de Fraguerau, un indret on els conglomerats afecten formes d’erosió extraordinàries i el conjunt de l’engorjat té una ferotge bellesa. Practicar l’escalada en aquest lloc està reservat a gent privilegiada, per l’encant del medi i la frescor del riu Montsant al seu pas per les Codolles Fondes. 

 

MARGALEF

Margalef en un forat, explica la dita fent referència al seu enclavament geogràfic, ja que el poble es troba on la vall que formen la Serra de la Llena i la del Montsant s’eixampla. Aquest fet i l’existència d’ un pantà, permet que es pugui gaudir de l’abundor de l’aigua. Si quan anem a escalar ens desviem dels peus de via i ens endinsem a la serra no serà difícil trobar una balma o alguna cova que inciten a ser visitades. L’escalada a Margalef és la típica del Montsant: forats i resistència.

 

LA RIBA

Renom que té aquest poble per la seva ubicació en una vessant del riu Francolí, amb un desnivell de 110 metres. A banda i banda del riu Brugent, es reparteixen els sectors on els escaladors autòctons assoliren les primeres escalades de les nostres comarques i encara no s’han cansat d’anar a repetir vies com la Via de Brian per la seva bellesa. És una escola viva on encara s’estan obrint sectors nous a la serra de Miramar, on hi ha parets susceptibles de ser investigades pels amants d’aquest esport.

 

MONT-RAL

Al llevant de les Muntanyes de Prades hi ha Mont-ral, una petita població amb un nucli antic de quaranta cases una de les quals és el refugi Musté-Recasens, lloc de trobada d’escaladors d’arreu. Per Mont-ral hi passen el riu Brugent i el Glorieta, a la vessant del qual hi trobem els sectors d’escalada. Són parets que sorgeixen del bosc oferint una escalada agraïda, divertida i amb rutes de gran qualitat. L’ambient és acollidor i el riu convida a refrescar-se després de l’esforç d’un dia d’escalada.

 

ELS COGULLS

Des del municipi de Montblanc, enfilant-nos per la vessant est de la Serra de Prades hi trobem el petit nucli de població de Rojals, el que està situat a més alçada de les nostres comarques. Disperses al voltant del poble hi ha nombroses masies: Mas d’en Carles, Mas d’en Llort, Mas Cogullons...d’aquest últim en pren el nom l’escola. Possiblement una de les més boniques de la Costa Daurada, amb vies mítiques que motivaran el vostre esperit de superació, l’afany de provar nous reptes i assolir triomfs.

 

L'HOSPITALET DE L'INFANT

Un dels cinc nuclis de població del municipi de Vandellòs, amb platges de gran qualitat, un impressionant passeig marítim i on sorprenentment, a pocs metres del mar hi trobem la via ferrada de L’Hospitalet, que transcorre per una aresta que ens podria recordar les esmolades, aèries i estètiques arestes dels Pirineus. La Mussara (Vilaplana)
"TINET - Diputació de Tarragona" 
 

Consells i advertències per practicar l’escalada a la Costa Daurada

- Consulteu si hi ha restriccions temporals per a l’escalada a causa de l’època de reproducció d’aus.
- Els equipadors de les vies no es fan responsables de l’estat dels anclatges. És responsabilitat dels escaladors mantenir les    infraestructures en bon estat. En cas contrari, caldrà avisar a qui estigui més relacionat amb la zona de les mancances o desperfectes.
- És recomanable disposar d’assegurança personal per cobrir els riscos d’accidents.
- Cal tenir cura del medi ambient: No llenceu escombraries, tingueu cura de la flora i la fauna i eviteu obrir nous senders.

Destacats  

FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE VALLS

Del 16 al 26 de juny per diversos espais del municipi. Més informació: valls.cat
Tel. +34 977 636 010

........................................
31a FIRA TURISMAR A COMARUGA

Del 23 al 25 de juny a la Plaça Germans Trilla. Horari: divendres, 18:00h a 23:00h; dissabte i diumenge, 11:00h a 15:00h i 18:00h a 23:00h. Activitats: Mostra de Vins i Caves del Baix Penedès, espectacles de carrer, concerts, Food Trucks (caravanes-cuina), castells, bestiari de foc i molt més. Més informació: elvendrellturistic.com
Tel. +34 977 680 010

........................................
FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE TORREDEMBARRA

Del 23 al 30 de juny a Baix a Mar. Més informació: turisme
torredembarra.cat

Tel. +34 977 644 580

........................................
17a NIT DE BRUIXES A ALTAFULLA

Del 24 al 25 de juny. Festa de les bruixes.Mercat esotèric i artesà, activitats infantils i espectacles al voltant del mite de les Bruixes d'Altafulla. A partir de les 18 h a la Vila Closa (casc antic). Més informació: altafullaturisme.cat
Tel. +34 977 651 426

........................................


 

Consulta les FESTES GASTRONÒMIQUES

ConsuLta les FIRES i FESTES DEL VI I DEL CAVA

Consulta els
FESTIVALS (música, teatre, cinema)

 

Copyright Patronat de turisme de la Diputaciˇ de Tarragona, telf:(0034) 977 23 03 12 AvÝs legal | Protecciˇ de dades | CrŔdits