sombra lateral
Logo de Costa Daurada
Enllaš a la galeria d'imatges Enllaš al tour virtual de la Costa Daurada

ESPAIS NATURALS


 

ALTRES ESPAIS NATURALS DE LA COSTA DAURADA


El patrimoni natural de la demarcació inclou un nombre elevat d’altres espais, sobretot de muntanya mediterrània, que completen l’oferta d’espais protegits.

Pertanyen també al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya i, molts d’ells, estan protegits per Plans Especials de Delimitació amb un programa de desenvolupament bàsic, gràcies al qual podem encara gaudir del seu paisatge i de les seves riques comunitats de fauna i de flora.

La major part d’aquests espais compten amb itineraris senyalitzats per a la pràctica del senderisme (treure la coma) i, en alguns casos, per a la interpretació de la natura.

Són espais menys coneguts, on l’experiència vital inclou elements de descoberta, tant del patrimoni natural com del cultural.

 

 

LES MUNTANYES DE PRADES


Les Muntanyes de Prades comprenen territori dels municipis de Mont-ral, Alcover, la Riba, Farena, Alforja, Capafonts, la Febró, l’Albiol, l’Aleixar, Arbolí, Prades, Vilaplana, Vilavert, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Rojals, Vimbodí i Poblet, Vallclara, Cornudella de Montsant, Albarca, Siurana i Ulldemolins i el seu punt més elevat és el Tossal de la Baltasana amb 1201 m. La gran diversitat de substrats geològics, junt amb la seva situació geogràfica i orogràfica i l’existència de grans espais lliures on la presència humana és pràcticament inexistent, determina un alt nivell de biodiveristat amb espècies de flora i fauna endèmiques o molt poc comunes. En l'actualitat existeix un avantprojecte en el que s'expressa la intenció de convertir aquest espai, junt amb el Paratge de Poblet, en parc natural.

 

Itinerari de senderisme a les muntanyes de Prades:

El Brogit de la Vall a Capafonts:

És un itinerari de 70 km que recorre la Vall del riu Brugent, principal afluent del riu Francolí, i que transcorre a través de senders i camins tradicionals, alguns dels quals han estat recuperats en motiu d’aquest recorregut.
És un itinerari apte per a tots el públics que es pot realitzar en 3 modalitats segons el ritme de cadascú: Trescamons, fent ruta durant 2, 3 o 4 dies, Almogàver per recórrer els 70 km en el menor temps possible i Deluxe que complementa la modalitat Trescamons amb una estada de diverses nits a un allotjament a la zona. La guia i el mapa excursionista on trobareu tot el que cal saber per poder fer El Brogit de la Vall els podreu aconseguir a la botiga on-line: www.elbrogitdelavall.com

 

OBAGUES DEL RIU CORB


Espai situat als municipis de Llorac i Savallà del Comtat que ocupa una superfície de 363ha. Definit pel conjunt d’obagues que miren envers el riu Corb, entre el barranc de Segura i els vessants septentrionals dels dos municipis, crea un espai de vegetació densa de gran interès pròpia de boscos de l’Europa Central, gràcies al clima humit i fred. És curiós observar com, fora d’aquest espai, les condicions canvien radicalment i el paisatge canvia per carrascar.

 

 

SABURELLA


Espai de 1.784ha. de superfície que comprèn territori dels municipis del Pont d’Armentera, Querol i Santa Perpètua de Gaià. Inclòs en el PEIN pel seu interès faunístic, es caracteritza per acollir un gran nombre d’espècies pròpies de les garrigues i rocams mediterranis. En quant a la flora és territori de transició entre les terres pre-litorals d’alzinar amb marfull i les conques centrals catalanes de carrascar. La presència humana reduïda fa que abundin el conill, la perdiu i els seus predadors.

 

 

ANCOSA- MONTAGUT

 

Conjunt orogràfic plegat de falles calcàries en totes les direccions que forma part del Bloc del Gaià. Presenta l’interès de reunir en un mateix espai, junt amb els elements mediterranis, alguns elements submediterranis propis de les terres més humides, com per exemple les joncedes. La fauna es caracteritza pel predomini d’espècies mediterrànies amb altres tan interessants com el coleòpter endèmic de la serra i altres mol·luscs i heteròpers.

 

 

TOSSAL GROS DE MIRAMAR


Espai situat en territori dels municipis de Montblanc, Barberà de la Conca i Figuerola del Camp ocupant una superfície total de 177ha. Constitueix un relleu calcari diferenciat entre els rius Francolí i Gaià i el seu paisatge és una mostra típica de comunitats secundàries i permanents del país de l’alzinar litoral. Destaca també la seva diversitat faunística amb una presència ben desenvolupada d’ornitofauna i alguns rèptils de gran interès, com la bívia.

 

 

ALBEREDA DE SANTES CREUS


Espai de 9ha situat a la riba esquerra del riu Gaià, al municipi d’Aiguamúrcia, que destaca per ser l’única mostra representativa de vegetació de ribera del migjorn de Catalunya. Aquesta espectacular massa arbòria d’àlbers en contacte amb una omeda i una salzeda conserva, a més, una de les millors mostres faunístiques dels sistemes riberencs mediterranis meridionals, on les espècies com el conill, l’esquirol, la guineu, la cuereta blanca, cuereta torrentera, la salamandra i la serp d’aigua són les més comunes.

 

 

EL MONTMELL


Aquest espai comprèn territoris del municipi del Montmell, a la part més meridional del Bloc de Gaià i el seu singular relleu és el resultat de l’erosió de materials calcaris per les aigües d’escorrentia. El seu paisatge típic mediterrani és transició entre la màquia litoral de garric i margalló als costers secs dels vessants marítims i l’alzinar amb marfull prou transformat a la resta del seu espai, on ara dominen les brolles, garrigues i els prats secs. Pel que fa a la fauna, malgrat és força empobrida, hi destaquen elements mediterranis amb una presència força important d’invertebrats, com el mol·lusc endèmic de les fonts, el Bythinella alonsae.

 

 

LA SÈQUIA MAJOR


Petit espai situat a la Pineda dins el municipi de Vila-seca de Solcina, que comprèn 5ha de superfície, reduïdes a un canal central d’aigua d’un quilòmetre de llargada; malgrat això, aquesta zona humida ocupa una extensió força major, ja que incorpora zones inundables adjacents sumant en total unes 17ha de superfície. Presenta l’interès de ser una de les poques mostres d’aiguamolls tant presents a les platges d’antuvi i, per això, comparteix moltes de les característiques de les zones humides meridionals. Pel que fa a la vegetació, hi predominen els canyissars torbosos i les jonqueres; en quant a la fauna, presenta diverses singularitats, com el fartet i la tortuga d’estany, amb una de les poblacions més ben conservades de Catalunya.

 

 

MARE DE DÉU DE LA ROCA


Espai reduït situat als termes municipals de Vilanova d’Escornalbou i Mont-roig del Camp, en un extrem de les serres pre-litorals. El seu relleu de penya-segats rocosos de sòls vermells permeten conservar una flora interessant i ésser l’hàbitat idoni per a un gran nombre d’espècies lligades als ambients rupícoles. En el paisatge, predomina l’alzinar litoral, malgrat en l’actualitat trobem brolles silicícoles amb algunes alzines i sureres junt amb prats secs. Destacar que en aquest espai són presents nombroses espècies de briòfits i líquens molt rars a Catalunya.

 

 

SERRES DE PRADELL- L’ARGENTERA


Petit espai situat al nord de la Serra de Pradell- Argentera, en la prolongació septentrional del sistema Llaberia- Colldejou, i en territori pertanyent als municipis de Duesaigües, l’Argentera i Pradell de la Teixeta. La seva inclusió al PEIN es deu al fet d’acollir una bona part d’espècies vegetals extremadament singulars, com les teixedes; a banda, la seva vegetació es compon d’alzinar típic, a les parts més baixes, i d’alzinar muntanyenc junt amb brolles silicícoles, sovint arbrades amb pins.

 

 

MUNTANYES DE TIVISSA- VANDELLÒS


Espai natural dividit en dues unitats orogràfiques, les Muntanyes de Tivissa, a l’oest i més interiors, i les de Vandellòs, a l’est i de caràcter litoral. Aquestes dues unitats, encara que aïllades geogràficament, formen part d’un mateix conjunt i comparteixen moltes característiques. El seu relleu típic de serres pre-litorals meridionals està format per valls on domina l’alzinar litoral amb marfull i parets rocoses d’accés dificultós, que han permès conservar poblaments d’espècies com el teixó, la guineu, el gat mesquer i la mostela, entre d’altres. Dir també que aquest espai és una important zona d’hivernada per a nombrosos ocells i rapinyaires, com el xoriguer, l’àliga daurada i l’àliga cuabarrada; la població d’aquesta última és una de les més importants de Catalunya.

 

 

SERRA DE LLABERIA

 

Situada en els municipis de Colldejou, Pratdip, Capçanes, Marçà i la Torre de la Fontaubella a la Costa Daurada, i Tivissa a les Terres de l’Ebre; la Serra de Llaberia és un espai representatiu dels sistemes naturals de les serres pre-litorals del Sistema Mediterrani, de transició entre les Muntanyes de Prades i de Cardó. Aquest espai destaca principalment per trobar-s’hi una variada fauna invertebrada, amb alguna espècie molt rara i endèmica a la fauna catalana; així com una notable diversitat de paisatges.

 

 

MASIA BLANCA


És l’única reserva marina de la Costa Daurada. Situada a les platges del Vendrell, prop del port de Coma-ruga, va ser creada per protegir els seus excepcionals fons rocosos en una àrea on predominen les superfícies sorrenques. Amb 280ha i una fondària d’entre 4 i 16 m, destaca la posidònia oceànica i el maërl o grapissar, com es coneix localment. Pel que fa a les comunitats faunístiques, destaquen en la pesca artesanal el congre, el llobarro, l’orada, el polp, la sípia i el roger, entre d’altres. En el seu corresponent litoral i, originat per l’acció del vent, s’hi han format dunes fixes que formen una gran comunitat vegetal. A més, destacar que les aigües de la Reserva són enriquides de manera natural per la font termal Font Déu de Brisamar, que durant tot l’any emana a 19ºC.

Destacats  

FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE VALLS

Del 16 al 26 de juny per diversos espais del municipi. Més informació: valls.cat
Tel. +34 977 636 010

........................................
31a FIRA TURISMAR A COMARUGA

Del 23 al 25 de juny a la Plaça Germans Trilla. Horari: divendres, 18:00h a 23:00h; dissabte i diumenge, 11:00h a 15:00h i 18:00h a 23:00h. Activitats: Mostra de Vins i Caves del Baix Penedès, espectacles de carrer, concerts, Food Trucks (caravanes-cuina), castells, bestiari de foc i molt més. Més informació: elvendrellturistic.com
Tel. +34 977 680 010

........................................
FESTA MAJOR DE SANT JOAN DE TORREDEMBARRA

Del 23 al 30 de juny a Baix a Mar. Més informació: turisme
torredembarra.cat

Tel. +34 977 644 580

........................................
17a NIT DE BRUIXES A ALTAFULLA

Del 24 al 25 de juny. Festa de les bruixes.Mercat esotèric i artesà, activitats infantils i espectacles al voltant del mite de les Bruixes d'Altafulla. A partir de les 18 h a la Vila Closa (casc antic). Més informació: altafullaturisme.cat
Tel. +34 977 651 426

........................................


 

Consulta les FESTES GASTRONÒMIQUES

ConsuLta les FIRES i FESTES DEL VI I DEL CAVA

Consulta els
FESTIVALS (música, teatre, cinema)

 

Copyright Patronat de turisme de la Diputaciˇ de Tarragona, telf:(0034) 977 23 03 12 AvÝs legal | Protecciˇ de dades | CrŔdits