sombra lateral
Logo de Costa Daurada
Enllaš a la galeria d'imatges Enllaš al tour virtual de la Costa Daurada

GAUDIM LA CULTURA


LA RUTA DELS GENIS

LA RUTA DEL PAISATGE DELS GENIS
Quatre genis, un paisatge
El Paisatge dels Genis és una iniciativa per la creació i desenvolupament d'una oferta turística basada en la vinculació de quatre artistes universals amb quatre municipis de els comarques de Tarragona on van passar llargues temporades de la seva vida.

Es tracta d'Antoni Gaudí a Reus, Joan Miró a Mont-roig del Camp, Pau Casals al Vendrell i Pablo Picasso a Horta de Sant Joan.
                                                                                                                             

www.elpaisatgedelsgenis.cat


PAU CASALS
  

Pau Casals

Fill d'El Vendrell, Pau Casals va néixer el 1876 i és conegut com un dels millors violoncel·listes del món. Casals va destacar per compondre l'Himne de les Nacions Unides, conegut com l'Himne de la Pau i per la seva intensa activitat professional, tant en la direcció com en la composició. La seva projecció internacional no el va fer oblidar mai la seva terra natal.

En l'actualitat a El Vendrell es poden visitar la seva casa nadiua i el museu de la vil·la Casals, ubicat a la seva residència d'estiu. L'Auditori Pau Casals acull cada estiu, entre la seva intensa programació, el "Festival Internacional de Música Pau Casals".

Fundació Pau Casals:  www.paucasals.org

  

Festival Internacional de Música Pau Casals de El Vendrell:  www.elvendrellturistic.comAuditori Pau Casals
"TINET - Diputació de Tarragona"
 

  Descarrega’t el tríptic de la ruta “Terra de Vins, Terra de Pau Casals”
 
 

LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER 

Lluís Domènech i Montanter

Lluís Domènch i Montaner va néixer a Barcelona el 1849 és conegut com l’artista que va aconseguir dotar l’arquitectura d’una expressió i d’un llenguatge propi que enllaçava amb la transmissió de l’esperit i l’essència catalans. El Mausoleu de Jaume I a Tarragona també incorpora aquests pensaments. La seva gran obra a la Costa Daurada va ser, sens dubte, l’Institut Pere Mata, de gran riquesa ornamental, tant exterior com interior, i que avui en dia encara conserva fins i tot el mobiliari original. Altres obres emblemàtiques de l’arquitecte a Reus són la Casa Gasull, la Casa Navàs i la Casa Rull. 

www.reus.cat/turisme

 

www.tarragonaturisme.cat
 

 

ANTONI GAUDÍ

Gaudí Centre

Antoni Gaudí va ser la màxima figura de l’arquitectura modernista catalana i la més universal. Tot i que no tenim constància clara de si va néixer a Reus o a Riudoms, el que és clar és que va passar tota la seva infantesa i joventut a Reus, per això el Patronat de Turisme de Reus ha creat la Ruta “El Reus de Gaudí”, un recorregut sentimental per descobrir la vida i la vinculació d’Antoni Gaudí amb la seva ciutat, però el projecte més emblemàtic ha estat, sens dubte, la recent inauguració del centre interpretatiu “Gaudí Centre” on podreu trobar tot un recorregut per la vida i la obra del geni per descobrir quina va ser la seva formació, la inspiració i la influència del seu entorn en la seva obra arquitectónica

Gaudí Centre:  www.gaudicentre.cat
 

Per a més informació:  www.reus.cat/turisme

 
 

ÀNGEL GUIMERÀ

Àngel Guimerà Àngel Guimerà neix a Santa Cruz de Tenerife el 6 de maig de 1845. Esdevé cèlebre pels seus treballs com a dramaturg, poeta i eminent orador polític. Fill d'una antiga família del Vendrell, quan Guimerà encara no ha complert els set anys, tornen a instal·lar-s’hi. Del 1859 al 1862, estudia al Col·legi de Sant Antoni, dels pares Escolapis, a Barcelona, on aprèn la tècnica de versificar. De retorn al Vendrell, els germans “Ramon i Vidales” li encomanen el fervor per la Renaixença i, gràcies a ells, es vincula al moviment literari català.

Cal Ximet, la casa pairal dels Guimerà, està situada al bell mig de la vila del Vendrell. Aquesta casa, que lligarà Àngel Guimerà per sempre més amb el Vendrell, va ser comprada pel besavi del poeta l´any 1778. 

Per a més informació:  www.elvendrellturistic.com

 

  

JOSEP MARIA JUJOL

Josep Maria Jujol Josep Maria Jujol va néixer a Tarragona el 16 de setembre de 1879. El seu pare, Andreu Jujol, era mestre i oriünd de la Selva del Camp i la seva mare, Teresa Gibert de Bonastre.
Abans i tot d’ésser llicenciat en arquitectura, l'any 1904, va començar a col·laborar amb Gaudí, i va mantenir aquesta relació professional fins a la mort de Gaudí l'any 1927. Són característiques de la seva producció una gran sensibilitat per les formes de la natura, l'interès pel detall artesanal i la reutilització creativa de materials vells o de rebuig. La seva obra expressa el seu afecte pel paisatge rural del Camp de Tarragona i la seva profunda religiositat.
La seva obra es troba dispersa per tot el camp de Tarragona, així a la capital trobarem: La Casa Abad, Casa Ximenis i el Teatre Metropol, a Creixell l’Agulla del campanar de l’església de Sant Jaume, a Constantí el Baptisteri i Presbiteri de l’església parroquial, a Montferri l’Ermita de Montserrat, als Pallaresos: Ca l'Andreu, Casa Bofarull, i Casa Soler, a Renau la restauració de l’Ermita del Lloret, a Vallmoll l’Ermita del Roser i a Vistabella (La Secuita) l’Església del Sagrat Cor.  

Per a més informació:  www.tarragonaturisme.cat

 

  

CÈSAR MARTINELL

Cèsar Martinell Cèsar Martinell va néixer a Valls l’any 1888. Va projectar i construir durant la seva vida gairebé 40 cellers i altres construccions agrícoles que es coneixen per la seva magnificència com les “Catedrals del Vi” de les quals 13 es troben a la Costa Daurada. Martinell no només projectava els edificis, sinó que també organitzava els espais per desenvolupar-hi la producció, els magatzems i la distribució de la maquinària.
El seu estil es classifica normalment dintre del Modernisme, però per la seva adscripció personal i per el període en què va desenvolupar la seva activitat, pertany més aviat al Noucentisme (l'estil que va succeir al Modernisme a Catalunya). Les característiques constructives dels seus edificis efectivament corresponen més al Modernisme, amb la utilització intensiva del "totxo" català al voltant de les finestres i en les columnes, a més de la utilització de la ceràmica per a la decoració.

Les Catedrals del Vi a la Costa Daurada:  www.costadaurada.info

  

 

JOAQUIM MIR I TRINXET

Joaquim Mir i Trinxet Joaquim Mir i Trinxet va néixer a Barcelona al 1873. Va desenvolupar la seva carrera de pintor entre Barcelona, Madrid i Mallorca fins que, com a conseqüència d’una greu caiguda, que li ocasionà una lesió cerebral, va ser ingressat a l’Institut Pere Mata de Reus al 1903, guarit el 1906, romangué al Camp de Tarragona pintant paisatges de l’Aleixar i de Maspujols entre d’altres. L’artista al capdavant del postmodernisme pictòric català madurà en la seva etapa del Camp de Tarragona en nombrosos olis i pastels -molts d’ells pintats en plena malaltia-, que constitueixen els seu moment més creatiu.
Actualment l’escriptora Fina Anglès i Soronellas, natural de l’Aleixar, ha publicat el llibre “Un passeig amb els sentits, de la natura a l’art. Itinerari a l’Aleixar i Maspujols amb l’obra de Joaquim Mir i Marià Manent” que inclou un DVD i que serveix de guia per seguir la ruta per vint-i-set indrets dels municipi de l’Aleixar i Maspujols que van motivar trenta-dues pintures de Mir, acompanyats per les exquisides descripcions del paisatge que el conegut escriptor contemporani de Mir, Marià Manent glossa en els seus dietaris, la ruta és pot realitzar en un mati o una tarda caminant a bon ritme o en un dia sencer passejant amb tranquil·litat. 

Per a més informació:  www.aleixar.cat

  

 

JOAN MIRÓ 

Centre Miró

Joan Miró va néixer a Barcelona el 1893 i al llarg de la seva vida va desenvolupar diverses arts: pintura, escultura, gravació, ceràmica... És conegut arreu del món com un dels més grans representants del surrealisme i precursor de la tècnica de “grattage”, en què s’utilitza una espàtula per moure els pigments de color en una tela.
El primer contacte amb la vila de Mont-Roig el té a l’edat de 18 anys, quan el seu pare hi compra una masia on a partir d’aleshores i per la resta de la seva vida hi passarà els estius. El vincle que l’artista desenvolupa amb aquesta terra és tan fort que apareix com a tema recurrent a tot la seva obra i memòries.

Centre Miró de Mont-roig del Camp:  www.centremiro.com


Per a més informació:  www.mont-roigmiami.cat

Destacats
 

Exposició "Mediterrani"

Del  5 d'abril al 30 de juiol a CaixaForum Tarragona. La riquesa i la diversitat del Mediterrani no només té a veure amb la vida que habita a les seves aigües, sinó també amb la flora i la fauna que poblen les seves costes, marcades per la climatologia temperada. En aquesta exposició t'oferim una perspectiva àmplia del Mediterrani, com una àrea biològicament fascinant, tot i que, avui en dia, diversos factors amenacen seriosament la sostenibilitat mediambiental.  Horari: 9h a 21h (dilluns a divendres), 11h a 14h i 16h a 21h (dissabtes, diumenges i festius). Entrada gratuïta.   Més informació : 
agenda.obrasocial.
lacaixa.es/ca/
caixaforum-tarragona

Tel. +34  977 249 871
 

......................................
Consulta els Teatres  a la Costa Daurada

Copyright Patronat de turisme de la Diputaciˇ de Tarragona, telf:(0034) 977 23 03 12 AvÝs legal | Protecciˇ de dades | CrŔdits